Wednesday, December 01, 2010

Leiväntuoksuinen joulukuu


Tänään on Helsingissä saanut nauttia auringosta, miten hyvältä se tuntuukaan. Tuomiokirkko näytti uljaalta valkoisten portaiden ja auringon heijastamana sinistä taivasta vasten. Vielä kun  ovet olisivat avautuneet ja joulumusiikki olisi päässyt valloilleen, olisi tunnelma ollut täydellinen :)

Ylitöiden ja ruuhkan keskellä on kiva saapua illalla kotiin ja nauttia viipale joululeipää glögin seurana.
Minulle on tärkeätä että kodin ilmapiiri säilyy lämpimänä vaikka kiireistä olisikin. Koti saa olla se paikka johon tulee lepäämään ennen seuraavaa päivää, eikä ole vain kääntymistä varten.

Juustot maistuu maukkailta joululeivän seurassa. Toinen limpuista tuliaiseksi ja toinen omalle väelle nautittavaksi :) Leipä valmistuu nopeasti, kun taikinaan ei tule hiivaa ja näin ollen nostatukset jäävät väliin.

7 dl vehnäjauhoja, 3 dl grahamjauhoja, 2 dl karheita ruisjauhoja, 2 tl suolaa, 2 tl ruokasoodaa, 2 dl tummaa siirappia, 1 l luonnon jogurttia, 2 dl rusinoita, 2 dl kokonaisia hasselpähkinöitä,  2 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna,  vuokien voiteluun voita ja auringonkukansiemeniä vuoraukseen :)

Sekoita kaikki jauhot, suola ja ruokasooda keskenään. Lisää siirappi, jogurtti, rusinat, aprikoosit ja pähkinät jauhojen joukkoon.
Voitele ja "jauhota" kaksi vuokaa. Jaa taikina vuokiin ja jätä 2 cm kohoamis varaa.
Sirota myös pinnalle auringonkukansiemeniä.
Paista 200 asteessa 60 minuuttia ja tiputa lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.

Leiväntuoksuista joulukuun alkua kaikille!  Lämpimästi tervetuloa haluan samalla toivottaa uusille lukijoille :)

♥ Marie

ps. leipäohje on Ernst Kirchsteigerin kirjasta Jul med Ernst

30 comments:

  1. Niin kauniita kuvia taas ja leipä on varmasti ollut maukasta! Kivaa loppuviikkoa:)

    ReplyDelete
  2. Olipa hyvältä kuulostava leipä, pitää soveltaa omaan keittiöönkin.

    ReplyDelete
  3. Aika jännä leipäohje, ja on aika jouluisen oloisesti rusinaa sekä aprikoosia! Tätähän kannattaa testata. Meillä onkin ollut nyt leivän teko innostusta, kun perheen viidesluokkalainen on asiasta kiinnostunut.

    Kohti toista adventtia tässä mennään... hyvää loppuviikkoa!

    ReplyDelete
  4. Hyvän kuuloinen resepti, taidan kokeilla. Mukavaa on ollut tänään lukea blogeista, miten kukin on aloittanut joulukuun:) Kauniita kuvia taasen sinulla. Ja leivän tuoksun melkein haistaa tänne;)

    ReplyDelete
  5. Maukkaan oloinen leipä! Täytyypä koittaa leipoa jouluksi tuota herkkua =D Mukavaa loppuviikkoa.

    ReplyDelete
  6. Mulla on vähän sama periaate ton kotihomman kanssa, tykkään pitää liinaa ruokapöydällä kaikesta epäkäytännöllisyydestä huolimatta sillä se on yksi pieni asia joka luon arkeen luksusta :)
    Pitääpä kokeilla leipäohjetta!

    ReplyDelete
  7. Täytyypäs kokeilla joku päivä ohjetta.Kauniita kuvia!

    ReplyDelete
  8. Niin kauniita kuvia taas, Marie! Leipä kuullostaa herkulliselta. Mietin vain, että voisiko grahamjauhot korvata jollain, jos täältä ei niitä satu löytymään...

    Rauhallista joulun odotusta.

    ReplyDelete
  9. Ihana postaus jälleen! Tuli ikävä Helsinkiin. Kauniisti osaat kirjoittaa kodin arvosta. Meillä jäi aamukiireessä tänään peditkin pettaamatta, joten kotiin paluu oli kaikkea muuta kuin tunnelmallinen. Onneksi nyt on pitkä vapaa!

    ReplyDelete
  10. Huomenta pitkästä aikaa! Tekstissäsi tuoksuu leipä, ja kuvissa hyasintit, kiitos! Resepti kuulostaa niin hyvälle että on kokeiltava, sehän on melkein kuin kakku mutta kuitenkin leipä. Maistuu varmasti ihan joululle :)
    Touhukasta torstaita toivottelen!

    ReplyDelete
  11. Ihanan kuuloinen resepti. Ihan kuin voisi jo aistia leivän huumaavan tuoksun ... täytyypä kokeilla.
    Tykkään kans näin kiireen keskellä, että kotona pysyy rauhallinen ja harmoninen tunnelma. Kynttilät palamaan pöydille ja vaimea joululaulujen sointu taustalle ... mikäs sen mukavampaa rentoutumista läheisten seurassa.
    Mukavaa torstain jatkoa sinulle !

    ReplyDelete
  12. Ehdottomasti testattava leipää.
    Vaikuttaa todella erikoiselta ja pakkohan sitä on saaha maistaa ;)

    Itekin huomasin extra sinisen taivaan ja molluskaisen auringonnousun.
    Sitä vasten valkoisen kuuran peitossa koivut.
    Ihanan talvista ♥

    Rentouttavaa viikkoa, varsinkin sinne omaan kotiin Ü

    ReplyDelete
  13. Täällä on aina niin kiva pipahtaa, kun tunnelma niin rauhoittava, alkaa olemaan ihan huume, että älä vaan lopeta, tulee vieroitusoireita ♥

    ReplyDelete
  14. Taikku kiitos, töihin asti riitti siivu myös mukaan. Onneksi on säilyvä leipä kun ei sisällä hiivaa.

    Arleena itsekkin ajattelin kokeilla leipää toisinkin maustein pohdinkin että mitä se voisi olla.

    Anne kiva kun lapsillekkin tulee leivänteko inspiraatio. Tämä on tosiaan helppo toteuttaa eikä tarvitse taikinaa hirveästi pyöritellä.

    Miia nyt on tosiaan blogimaailmassa ihana joulusäpinä :) Muutoinkin paljon lämpöä ja välittämistä.

    ReplyDelete
  15. Hei,tulin vastavierailulle. Kaunis ja tyylikäs blogi sinulla, hienoja kuvia! Sait minusta uuden lukijan.

    ReplyDelete
  16. Heissun hei Marie,
    Tulin leivän tuoksun viettelemänä piipahtamaan luonasi ja palaan kohta arkeeni tyytyväisenä reseptisi kainalossani ;-)
    Tässäpä taas resepti meikäläisen makuun: herkulliset aineet ja nopea valmistaa.
    KIITOS KIITOS <3

    Kiirettä piisaa minullakin töissä. Kotona ei meinaa jaksaa edes normihommia. Kärsin kaamoksesta. Onneksi lumi on pysynyt maassa, jopa keskustassa!

    Viikonloppuna (minulla miniloma, sillä sain vapaaksi myös tiistain) meinaan nauttia jouluisasta tunnelmasta oikein "kybällä", teemalla "Äidin hommat on niin kiireiset. Lahjat peittyy kääröihin...".

    Mukavaa loppuviikkoa toivotellen,
    Helmi

    ReplyDelete
  17. Hanni tosiaan viikko taittui loppua kohden. Äkkiä nämä päivät hurjastelevat eteenpäin :) Mukavaa loppuviikkoa sinulle myös.

    Sanna-Pauliina pidän itsekkin yllä tiettyjä asioita ihan viime kiireeseen asti. Onneksi kaikki perheessä tykkää tehdä kodin eteen, joten neljä käsiparia ehtii aamuisin enemmän kuin yhdet :)

    Minttunen kokeilehan ja leipätaikinaanhan voi laittaa itselleen mieluisat mausteet :)

    Mirjami toki voi korvata muilla jauhoilla, katso vain että taikinasta ei tule liian paksu. Paistoaikaakin kannattaa tarkkailla uunista riippuen. Kauniita joulukuun päiviä sinulle!

    Joana kiireiset aamut saavat aina jättämään jotain tekemättä. Minulla se tahtoo silloin olla kylmä puolikuppinen teetä odottamassa kupisssa. Tänään onneksi ehdin juoda teenikin,. nuorimmaisemme paistoi aamulla pellillisen kinkkucroissantteja. Hetken hieraisin silmiäni aamulla kuuden aikaan, ihana oli herätä tuoksuvaan keittiöön :)

    ReplyDelete
  18. Teillä vaikuttaakin olevan ihanan levollinen tunnelma. Tuon leivän ohjeen taidankin soveltaa jouluksi. Näytti oikein hyvälle!

    ReplyDelete
  19. Olen niin samaa mieltä kanssasi siitä, että koti on paikka jossa voi rentoutua. Vaikka muualla olisi kiireistä ja hektistä olla, niin kotiin on aina ihana mennä lepäämään ja rentoutumaan. Saamaan uutta virtaa, että taas jaksaa. Leipä reseptisi kuulosti niin mainiolta, että kauppareissulta poimin mukaan ehdottomasti puuttuvat ainekset mukaan.

    ReplyDelete
  20. Herkkuja kuvia jälleen. Jouluun kuuluu meilläkin omanlaisensa leipä. Itse pidän kovasti makeasta leivästä- kuten perinteisestä joululimpusta, mutta myös hedelmäiset herkkuset maistuvat niin taivaallisilta :)
    Kiitos siis ohjeesta jonka kirjoitit, kokeilen mielelläni upottaa taas käteni taikinaan.

    ReplyDelete
  21. Ihanasti kerroit kotiintulostasi. Minäkin ajattelen niin, että kotona kerätään voimia varastoon, lempeästi ja pehmeästi. Pyrin myös kiireettömyyteen, etten ainakaan lapsille luo kiireen tunnelmaa. Itselleni kyllä usein tulee kiire, töihin lähtiessä. En ole kovin looginen,jään helposti ajatuksiini, mutta lapsilla on onneksi aikaa valmistautua kouluun rauhassa. Katselin hyasintin nuppujasi. Pidän hyasinteista kovasti, tuoksusta myös. Kauniita kuvia jälleen ♥

    ReplyDelete
  22. Näin se on, että koti on levon paikka. Kiitos tuosta leipäohjeesta. Minä leivon usein mutta jostain syystä leipää melko harvoin. Tuli nyt vähän inspiraatiota taas leivän tekemiseen :)
    Nautin kuvistasi, ihanat nuo hyasintitkin.

    ReplyDelete
  23. Kauniit ja tunnelmalliset kuvat jälleen! Ihana lukea ajatuksiasi kodista.
    Kiva kun laitoit tuon leipäreseptin, on todella nopeampi kuin hiivalla kohottelu.
    Kiitos kun kävit kommentoimassa blogissani. Tuntuu kivalta kun sinä jaksat aina vastata kaikille kommentoijille henkilökohtaisesti. Itselläni tulee harvoin vastattua. Mutta on mukava saada viestejä. Talventuoksuisin terveisin Maria ps kuopuskin käy aina keittiössä "hakemassa tuoksuja".

    ReplyDelete
  24. Tiedän paikan armahan, kotihan on tärkein paikka maailmassa. Aistin leivän ihanan tuoksun.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    ReplyDelete
  25. Oli vielä pakko tulla toiseenkin kertaan kommentoimaan. Tein eilen illalla tuota leipää kirjoittamallasi ohjeella. Siitä tuli ihan älyttömän hyvää. Mieheni ja vanhempani ovat sen myös kehuneet maasta taivaaseen. Kiitos siis kun jaoit ohjeen täällä.

    ReplyDelete
  26. Tuomiokirkko (vihkikirkkomme) näyttää minusta aina niin ylväältä, mutta varmasti tässä säässä aivan erityisen kauniilta.

    Minäkin kiitän tuosta reseptistä! Leipä vaikuttaa niin maukkaalta, että aion kokeilla sitä. Ja kotiintulosi kuulosti ihanan rauhalliselta.

    Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

    ReplyDelete
  27. Ihana blogi kera kauniiden kuvien! Leipäreseptiä tulee kyllä kokeiltua :)

    Hyvää viikonloppua sekä itsenäisyyspäivää :)

    ReplyDelete
  28. Ihania ideoita taas, varsinkin nuo savilätkät. Aivan ihania! Mitä on rakusavi, vai mitä se oli:)?

    ReplyDelete
  29. Kata kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa :) Olenkin aina välillä käynyt kurkkimassa luonasi uutta päivitystä :) Hedelmät tosiaan tuo leipään hieman makeutta, siten varmaan onkin maukas yhdistelmä juustojen kera :)

    Sinisen talon kuulumisia musiikkia on tullut jo kuunneltuakin paljon, töissäkin veivasin kanavan joulumusiikin taajuudelle :)

    Onnenkyynel ihastelen myös päivittäin tätä kaunista talvimaisemaa. Tänäänkin leijui lumihiutaleet kauniisti alas :)

    Sarppu :D kiitos, täällä hymyilen lukiessani ja näin pitkien työpäivien jälkeen lämmittää mieltä.

    ReplyDelete
  30. Dahlia joulukuu taitaa mennä tunnelmasta toiseen, monta juhlan aihetta :)

    Villasukka miten kiva kuulla että pidit leivästä :) Leipä tosiaan syntyy helposti ja säilyy pitkään...riippuen tietysti jos sitä tarjoilulta jää ;)

    Marina sormien upottaminen taikinaan onkin rauhoittavaa puuhaa :) Joululimput onkin maukkaita kaikkine ihanine lisukkeineen.

    Johanna minulla surisee aamulla myös monen monta ajatusta mielessä ja yleensä saa aikaan sen että poistun aamuisin kotoa viimeisenä :)

    Anu kiitos sinulle <3 Leipominen on ihanaa puuhaa ja tuo kodikkaan tuoksun...siitä syystä sitä varmaankin kapustaan aina tarttuu :)

    Maria sinulla on niin kaunis ajatus <3 Harmi kyllä en ehdi käydä kurkkaamassa ja kommentoimassa niin paljoa kuin haluaisin.

    Alma noihin säveliin lähden mielelläni hyräilemään :)

    Tuulella ihana hääkirkko. En ole koskaan ollut siellä hääjuhlassa. Lasten kaikki koulujuhlat kylläkin on vietetty siellä. Kaunis niin sisältä kuin päältäkin.

    Jatta Kiitos :)

    Kirsikka nyt en äkkisältään osaa kertoa mitä savi sisältää. Itse pidän saven väristä ja tuntumasta kädessä.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos viestistäsi.