Saturday, February 05, 2011

Helsinki ♥Viikonloppu puolessa välissä. Miten nautinkaan viikonlopuista. Ilman mitään kiirettä saa käynnistää päivän. Ulkoiluun jää aikaa ja kaupunkia voi rauhassa kierrellä ja ihastella. Tosin aina ei ole ollut niin. En muista olenko aikaisemmin kertonut, mutta kerronpa nyt tunnustusten jatkona, että minun oli hyvin vaikea sopeutua Helsinkiin.

Aikoinaan meidän oli tarkoitus asua Helsingissä vain vuosi, mieheni armeija-aika ja palata sen jälkeen takaisin aloillemme. Elämä oli suunnitellut asiat toisin ja vuosi on venynyt moneksi.
Helsinki oli minulle täysin vieras kaupunki, kun muutin tänne, ja jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että en muuttanut tänne parhaaseen mahdolliseen aikaan.
Lama oli juuri alkanut ja liikkeitä suljettiin päivittäin. Näyteikkuinoita koristivat ruskeat paperit tekstillä loppuunmyynti. Ankeinta oli se, että ikkunat jätettiin sen näköisiksi, oli kuin olisi liikkunut aavekaupungissa.
Talot olivat rapistuneet ja kahvilakulttuuria ei suuremmin ollut.
Vuoden asumisen jälkeenkään en tiennyt ketä naapuriasunnoissa eleli... joten edes tervehdysasteelle ei ollut päässyt.

Monta kyynellenkkiä merenrantaa pitkin tuli käveltyä. Iso muutos nuorelle naiselle, joka oli tottunut yhteiselämään naapurien kanssa. Yhteisiä rapujuhlia puutarhassa, kaupassakäyntiä ja päivän lehden lukua iäkkäimille naapureille, lastenhoitoa ja monen moista muuta puuhaa.

Vuodet ovat tutustuttaneet minut kauniiseen kaupunkiin, josta olen tänä päivänä kiitollinen ja nautin joka hetkestä täällä liikkuessani...ei siihen mennyt kuin liki kymmenen vuotta ;) Monta ihanaa ystävää olen saanut, ja ajatuksen, että olen kotona ♥
Oma historiani on tiiviisti kietoutunut yhteen Helsingin (keskustan) kanssa. Omat lapseni ovat täällä syntyneet ja katselevat kaupunkia toisin silmin :)
Joskus se mikä näyttää vastenmieliseltä ja kivuliaalta, voi tuoda elämäämme kiitollisuuden ja ilon.

En tiedä onko Helsinki muuttunut...mutta sen tiedän, että minä olen :)

Ponnen pintaraapaisuun ja uuteen tunnustukseen sain saamani tunnustuksen kautta, jonka sain blogista Tiski. Kaunis kiitos :)

Viikonloppu jatkuu ja toivotan hyvää  lauantai-iltaa :)

♥ Marie

ps. ulkoilun jälkeen maistui bataattisosekeitto jonka ohje löytyi täältä
 Stockmannin reseptisivuja käyn usein kurkkaamassa, sivut sisältää runsaasti herkullisia ohjeita.

30 comments:

 1. Ihana kuvasarja! Oli mielenkiintoista lukea tunnelmistasi Helsinkiä kohtaan ja samalla valottui hieman oma historiasi! :) Itse olen jäänyt pieneen synnyinkaupunkiini asumaan ja vien aamuisin naapurinmummolle postin ja ruokin tarvittaessa toisen naapurin koiraa. Joskus haaveissa oli päästä isompaan kaupunkiin, mutta nyt onni on täällä ja mitään en vaihtaisi pois. Täällä eletään hirveän sotkun keskellä. Keittiöremontti edelleen kesken, tällä hetkellä tasot ovat autotallissa kuivumassa (maalasimme ne mustaksi). Pitsaa leivoin äsken, nyt on mentävä siivoamaan jälkiä. Ilman työtasoja pohjien tekeminen oli kyllä hieman extremeä! Mukavaa viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
 2. Aika hauskaa, että kuvia katsellessani (siis ennenkuin siirryin tekstiin) tuli ihan samantyyppisiä ajatuksia mieleen! Ajattelin jo kuvien kohdalla kirjoittaa ja kiittää aina ihanista Helsinki-kuvista!

  Itse muutin Helsinkiin 2003 kesätöihin, ja sille tielle jäin. Itse en kokenut sopeutumisessa vaikeuksia kuten sinä aikanaan, päinvastoin! Vaikka kaupunki oli minulle tuolloin melko vieras, tunsin oloni kotoisaksi hyvin pian. Ja nyt kun olemme sieltä muuttaneet pois, kaipaan sinne! On siis ihanaa katsella kuviasi ja fiilistellä. Vaikka täältä nyt ei pitkä matka Helsinkiin olekaan ja usein tuleekin käytyä, on se eri asia kuin asua siellä. Ollaankin miehen kanssa unelmoitu, että eläkeiässä viimeistään palaamme Helsinkiin. Rakastan tuota kaupunkia! :)

  Ihanaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 3. Olipa kiva lukea mietteitäsi ja kauniita kuvia olet taas ottanut, Huokaus...

  Rauhallista viikonloppua ♥

  ReplyDelete
 4. Tosin vaikeaksi teki muuton myös se että perhe,sukulaiseni ja ystäväni jäivät Ruotsiin. Suomenkielen taitokin oli tosi surkea ja ikää 19 :)
  Sinulla kuullostaa kaikki olevan ihanasti ja voi onnelista sitä naapuria joka saa asua lähelläsi. Keittiöremontista minäkin haaveilen, tosin on vasta suunnittelu asteella. Kiva olisi nähdä lopputulos uurastuksestanne.

  ReplyDelete
 5. Olen kiitollinen kanssasi tänä päivänä <3 ..ja uskon että monet meistä ovat saaneet sinun silmiesi kautta nauttia kauniista paloista Helsinkiä, sitä miten olet sitä kuvannut ja löytänyt sen kaiken kauneuden jaettavaksi :)

  Tuolla Mariankadulla tallustelin kiertelemässä toissapäivänä kun kävin Liisankadun kivassa putiikissa vierailulla :)

  Viikonloppu puolessa välissä, sen loppupuolelle valoa ja lepoa!!

  ReplyDelete
 6. Katri nyt tiedän mistä puhut, jäisin itsekkin kaipaamaan tänne suuresti jos pitäisi pois muuttaa.
  Minun sopeutumista pitkitti varmaan moni seikka. Itseasiassa pelkästään Helsinki ei ollut vieras vaan suomi kokonaisuudessaan :)
  Meillä nuorukaiset nauravat meille ja sanovat tietävänsä minne me muutamme vanhuksina....epäilevät Tukholmaa ;)

  Laura kiitos <3

  -T oi, olisit soittanut, kenties olisin sen verran voinut hetkeksi karata töistä :)
  Minäkin kävelin puodin kautta kiertäen kotiin perjantaina. Soitellaan :)

  ReplyDelete
 7. Ihania kuvia pääkaupungistamme ja mukava kertomus siitä, miten elämä meitä ihmisiä kuljettaa.
  Itse olen muuttanut monesti, ehkä olen hieman juureton. Asumme maaseutukaupungissa 15 vuotta. Parhaat tutut ovat naapurimme, vanhempi pariskunta. Hyvän päivän tuttuja on paljon, mutta kyläpaikkoja vähissä. Ehkä siihen on vaikuttanut työmme toisella paikkakunnalla vaikkakin,nyt jo aikuisen pojan, nuoruuden jääkiekkoharrastus, tutustutti moneen perheeseen, ei pysyviä ystävyyssuhteita syntynyt.Se on jäänyt hieman vaivaamaan.

  Meillä on vanhuuden haaveena asua Tampereella, aika näyttää totutuuko se:)

  ReplyDelete
 8. Kauniita kuvia, ihan mahtavia. Etenkin viimeinen kuva.
  Helsingistä en osaa sanoa. Niin vieras itselle. Vieras, pelottavan suuri ja hälyinen, mutta kuviesi kautta kaunis. Kiva että pääsee niiden kautta näkemään kaunista puolta!

  ReplyDelete
 9. Niin... koskaan ei voi sanoa ei koskaan... niin siinä voi joskus käydä, että huomaa viihtyvänsä siellä missä joskus tuntui ikävältä olla.
  Eli muutos syntyy meissä itsessämme, niinkuin sanoitkin.
  Ihanaa viikonloppua sinulle:::)))
  Lämmöllä Jaana

  ReplyDelete
 10. Ihania Hkikivia! En oikeastaan muista, olenko koskaan ollut Hgissä keskellä talvea... 1980-90-lukujen taitteessa oli kesätöissä Vikingin laivoilla, jolloin kävelin pitkin poikin Hesan katuja joka toinen päivä työviikon aikana. Ihanaa aikaa!

  Olet asunut Ruotsissa? Itse asuin siellä 13-vuotiaaksi asti, joten muista vielä 30 vuoden takaa, miten vaikeaa oli sopeutua suomalaiseen elämänmenoon...

  Oikein hyvää vkonloppua sinulle!

  T. Sari Puumulista

  ReplyDelete
 11. Mielenkiintoinen postaus sinulla taas! Tuntuu kuin vähän tuntisin sinua tämän blogin kautta ja olet muutakin kuin kauniit kuvat! Täältä saa hyvän rauhallisen fiiliksen ja tulee itsekin ajateltua:)
  Minulla on Helsinkiin ja koko pääkaupunkiseutuun kaksijakoinen suhde, mutta taidan kuitenkin olla pikkukaupungin tyttö, joka vierailee innoissaan pääkaupunkiseudulla tosin EI isoissa ostoskeskuksissa. Jollain tapaa tulee usein koettua Helsingissä jotain alemmuudentunnetta, mutta vikahan taitaa olla ihan minussa itsessä:) Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 12. Voi, ymmärrän hyvin mistä kirjoitat! Omatkin kokemukset samankaltaiset, paluumuutto oli todella vaikeaa. Toisaalta itse koin, etten olisi varmaan kotiutunut muualle kuin juuri tänne pääkaupunkiseudulle. Jostain selittämättömästä syystä. Mutta tämähän on tietenkin jokaiselle hyvin omakohtaista.

  Kiitos tuosta Stokkan vinkistä!

  ReplyDelete
 13. Hanne useat muutot tosiaan etäännyttä helposti, arjen rutiinit vievät pian mennessään ja aikaa jää siinä lähellä oleville. Tänä päivänä onneksi yhteyttää ja kuulumisia on helpompi ylläpitää kuin esim. kymmenisenkään vuotta sitten, kiitos fb.n ja monen muun apuvälineen. Näistä olen ollut iloinen sen avulla olen helposti esim. veljen perheen kanssa yhteydessä. Pienin ei ole vielä sen ikäinen että saisi olla mukana mutta kaksi vanhempaa käy kirjoittamassa tädille :) Huomaan että he alkavat olemaaan se polvi joka eivät enää osaa suomea, itselläni oli sillä hilkulla.
  Samoin monet muut ystävät ovat sen avulla löytynyt päivittäiseen elämään. Mainittakoon vielä laivaliikenne, asumme 200m päässä satamasta ja risteilylle sekä Suomeen muutoin tulevat on pakko ohittaa talomme, joten piipahtajia on riittänyt :) Mihin vielä päädymme asumaan sitä en vielä tiedä. Toivottavasti haaveenne toteutuu ja jonain päivänä asutte Tampereella, olen hiljattain tutustunut ja täytyy todeta että on kaunis ja mielenkiintoinen kaupunki :)

  Heidi Helsingissä tosiaan on puolensa. Itse olen saanut tutustua siihen kauniiseen puoleen. Asutaan meren saartamana ja sen tähden H on minulle ensisijaisesti merikaupunki. Lähden kotoani mihin suuntaan tahansa lähden rantoja pitkin. Samoin luontoa on paljon, vartin pyöräilyn jälkeen olen keskuspuistossa ja sitä metsäaluetta riittää monien kilometrien verran :)
  Täytyy jatkaa esittelyä kauniista pääkaupungistamme :)

  Jaana olen oppinut että kartan lausetta... ei ikinä :)) Elämällä on ollut taipumus muuttaa minua olosuhteiden tilaan ;))

  ReplyDelete
 14. Kauniita kuvia Helsingistä! Siellä on mukava käydä, mutta en voisi kuvitella asuvani siellä :)

  ReplyDelete
 15. Jos muuttaisimme Suomeen,niin ehka sitten Helsinkiin.
  En ehka osaisi enaa asua pienella paikkakunnalla vaikka maaseudusta pidankin.
  Olen asunut vuoden Helsingissa ja siita ajasta on seka kivoja etta vahemman kivoja muistoja.
  Kaupunkina Helsingista pidan paljon!!!

  ReplyDelete
 16. Hej! Du visar underbart vackra foton från Helsingfors. Jag som bor ca 40km öster ut från huvudstaden har nog aldrig riktigt tagit den staden till mitt hjärta. ( Gick gymnasiet i H:fors) Men kanske borde man vandra med kameran runt så skulle man se det vackra... Staden har alltid varit lite opersonlig för mej, men kan säga att jag väl ingen stadsmänniska är...
  Skön söndag till dej!
  Kraam
  Sanne

  ReplyDelete
 17. Kuvistasi on jo aikapäivää sitten välittynyt rakkautesi Helsinkiä kohtaan! :) Minäkin tykkään siitä kaupungista kovasti, vaikka aikaisemmin en niin voinut sanoa.

  ReplyDelete
 18. Hei Marie,

  Kuvasi Helsingistä ovat kauniita. Täytyy tunnustaa, että Hki on pysynyt niin vieraana ja jotenkin kaukaisena ja melkeinpä vain työmatkoilla piipahdan siellä. Tosin juuri ed kerralla, kun siellä olin, mietin juuri Helsinki-kuviasi ja yritin myös katsella kaupungin kauneutta :)

  Ihana on muutenkin huomata myös oman kotikaupungin/kunnan kauneutta, se saa olon tuntumaan hyvältä, kun vain sen huomaa ja sitä osaa arvostaa.

  Mukavaa viikkoa sinulle,
  ystävällisesti, Virpi

  ReplyDelete
 19. this town on yours eyes is really beautifull!!
  bravo
  véro

  ReplyDelete
 20. Ymmärrän ikäväsi Tukholmaan! Se on ihana kaupunki. Itse en ole koskaan asunut siellä, mutta kaupunki on tullut muulla tavalla hyvin tutuksi mm. siksi, että kaksi lapsistamme on opiskellut/ ollut töissä siellä.
  Itsekin olen kokenut paluumuuton Helsinkiin, asuimme 10 vuotta pienessä maaseutukaupungissa, ja kun koti sitten taas oli Helsingissä, kuulin itseni huokailevan jopa autoa ajaessani:"Ihanaa olla taas Suomessa". Näin siitä huolimatta että se maaseutukaupunkikin oli Suomessa. Tähän heti on todettava, että minun Helsinkini on pieni; useimmat esikaupunkialueet eivät jotenkin enää tunnu Helsingiltä, vaikka kuinka sitä olisivat.

  ReplyDelete
 21. Kiitos Marie!Rakas kotikaupunki sai upean esittelyn ja niin kauniisti kerroit elämäsi poluista.Elämän viehätys on todella siinä että aina voi odottaa jotain ihanaakin tupsahtamaan kulman takaa:D
  Lämpimin terveisin
  Maria

  ReplyDelete
 22. Puumuuli asuin Ruotsissa sen hitusta vaille 20 vuotta ja olen myös syntynyt siellä. Reippaasti yli puolet minusta on ruotsalaista ;) En juurikaan katso suomen tv kanavia tai osta suomalaisia lehtiä tai kirjoja, täytyy tunnustaa että kuuntelemani musiikkikin on sieltä :) Tulen varmaan sisimmältäni aina mieltämään itseni ruotsalaiseksi.
  Sinulle Helsingin keskusta onkin tuttu noilta vuosilta :)

  Selma minäkään en pidä kauppakeskuksista, en käy niissä koskaan :) Käyn pienissä liikkeissä jonka omistajat ovat tulleet tutuiksi. Tarpeeksi keskustassa kun asuu tulee pikkukylän puolet esiin ;) Meillä pojat ovat aina käyneet yhdistetyillä ja pienillä luokilla. Kaikki tuntee kaikki periaatteella, lapsiperheitä asuu suhteellisen vähän täällä.
  Alemmuuden tunne huiskis haiskis menemään :) Tänne mahtuu jokainen <3
  Blogissa on se ihana puoli että saa tutustua uusiin ihmisiin ja jopa tapaamis asteelle asti :)

  Bean emäntä minulle varmaan ei mikään kaupunki olisi ollut sen parempi. Joten olen iloinen että päädyin tänne :) Sopeutuminen tosiaan kesti kauan ja nyt tiedän ettei minun koskaan tarvitse kokonaan muuttuakkaan. Saan pitää menneisyyteni mukana ja olla erilainen :)

  ReplyDelete
 23. Teidätkö Marie, ihan kuin omaa stooriani lukisin. Parisenkymmentä vuotta sitten tänne muutettiin (vaikkakin olen syntynyt täällä) mieheni kanssa ja vasta nyt alkaa tuntua siltä, että "tää on mun stadi" ;-)
  Ekana vuonna sain monet itkukohtaukset pelkästä ahdistuksesta. Minulle tämä kaupunkin oli aluksi liian suuri (nyt se tuntuu aika tyhmältä ajatukselta). Monta vuotta luulin muuttavamme muualle, vaikka hyvin tiesin, että työt pitävät meidät täällä. Nyt jos asiaa miettisin, en keksi paikkaa, mihin haluaisin. No, ehkä keskustaan, sinne jonnekin teidän seuduille. Vuorimiehenkadultahan me aloitimme, pienestä vuokrayksiöstä.

  Kiitos kovasti tuosta Stockan reseptisivustovinkistä! En olekaan huomannut. Pitää ehdottomasti tustustua.

  Iloisia viikonpäiviä sinulle!

  ReplyDelete
 24. Mukava lukea ajatuksiasi Helsingistä. Itse käyn Helsingissä kerran tai pari vuodessa ja nautin vanhoista taloista, kahviloista, kulttuurista. Joskus ajattelin etten voisi koskaan asua siellä mutta nyttemmin olen törmännyt moniin sellaisiin paikkoihin joissa asuisin mielelläni. Kulosaaressa muun muassa!

  ReplyDelete
 25. Mari ymmärrän sinua hyvin ♥

  Lisay näin meillä vähän kävi. Mieheni on koko lapsuuden ja nuoruuden asunut eri maiden pääkaupungeissa. Helsinkikin on hänelle välillä liian pieni :))

  Sini muutos on tapahtunut asteittain ja viime vuodet olen saanut nauttia täällä asumisesta :)

  Virpi helposti kävelee kotikaupunkinsa kauneuden ohi. Jälkikäteen olen vasta huomannut lapsuuden ja nuoruuteni kaupungin kauneuden...joten tästä oppineena pysähdyn ihastelemaan kauneutta tässä ja nyt :)

  Pirkko minun on todettava myös että Helsinkini on hyvin pieni, johtunee hyvin ohuesta kosketuspinnasta muihin paikkoihin. Jotenkin kaikki on niin lähellä täällä ettei tule lähdettyä kauemmaksi tutkimaan.
  Tukholmasta nautimme kovasti. Sen ihanasta historiasta, kansainvälisyydestä, kuningasperheestä ja monesta monesta muusta asiasta :) Astuessani sinne vedän aina keuhkoni täyteen ilmaa ja nautin joka hetkestä jonka saan siellä viettää. Nytkin kaipaan päästä sinne.

  Maria sinulla on kaunis kotikaupunki. Sinusta ja blogistasi aistin myös Helsingin kauneuden, kiitos sinulle <3

  ReplyDelete
 26. Helmi jokaiseen lauseeseesi nyökkäilin täällä, juuri nuo tunnelmat :) Tällä hetkellä en voi sanoa kuinka kauan asutaan keskustassa, mutta monta kivaa paikkaa Helsinki pitää sisällään. Pidemmälle en taida uskaltautaua, vaikka ruoho voisikin olla vihreämpää :)

  Thilda kulosaari on kaunis ja rauhallinen paikka.
  Siellä voisin itsekkin kuvitella asuvani.
  Lempikahvilani ovat remontissa tällä hetkellä ja kovasti jännitän ettei remontti vain olisi pilannut kahviloiden ihanan vanhaa tunnelmaa.

  ReplyDelete
 27. Hei kerro ihmeessä mitkä ovat lempikahviloitasi! Vai onko se salaisuus...? Minä pidän Fazerista ja Kappelista ja Taikalampusta myös. Mutta en oikein tiedä mitä kaikkea sieltä löytyy, eli olen voinut ohittaa jotain ihanaa. Suosittele joitakin! :)

  ReplyDelete
 28. Thilda kesäisin ehdoton ykkönen kesäisin on linnunlaulussa oleva kahvila, taitaa kulkea nimellä sinisen talon kahvila. Vaahteroiden alla oleva kahvila josta näkymä Töölönlahden ylitse. Engelin kahvila joka on tällä hetkellä remontissa, siellä istuimme useasti. Tähän aikaan vuodesta on kiva käydä ursulassa istumassa, ulkoilulenkin yhteydessä.
  Korkeavuoren kadun tuntumassa on myös mukavia kahviloita niin ja tietenkin Ekberg :)

  ReplyDelete
 29. Ihanaa, kiitos! Laitan nämä ylös. En muistanutkaan että ystävä vei minut viime kesänä sinne Linnunlaulun kahvilaan. Oli kyllä kaunis paikka! Muutenkin aivan taikatunnelma sillä alueella. Muut kahvilat ovat minulle ihan uusia tuttavuuksia, jotenk kiitos vielä kerran!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos viestistäsi.